onsdag 24 juni 2009

Röhsska Museet - Maud Fredin Fredholm


En runda på Röhsska Museet, Göteborg bekräftar det vi alla vet och älskar! Det mesta i modevärlden tar sig tillbaka både en och två gånger. Just nu visar Röhsska en utställning med delar av Maud Fredin Fredholms produktion. Kanske inte fullt så känt namn till dags dato men hon var under 1950-70 talet en av Sveriges ledande designers. Från 1941 då hon utexaminerades från "Slöjdis" (nu HDK) , fram till 1995 då hennes sista kollektion producerades, ritade, konstruerade och designade Maud Fredin Fredholm några av våra mest spännande och innovativa tyger och kläder.

Hon var även en förgrund för kvinnligt företagande då hon redan 1945, istället för att som var vanligt då designa för t ex NK, startade sitt eget företag tillsammans med sin man. Sin första egna butik öppnade hon 1954 på Fredsgatan i Göteborg.
Under 1960-talet blev Maud Fredin Fredholm även ett stort namn i resten av Europa. Hennes kläder såldes bla i både London och Paris. Speciellt känd blev hon för sina batikmönster men även hennes regnkläder i aldrig tidigare skådade material och färger blev en stor framgång.
Fram till 1995 producerades 2 kollektioner varje år.

Maud Fredin Fredholm fyller i år 90 år och är bosatt i Pixbo (där hon även hade sin ateljé) utanför Göteborg.
Här är några exempel på hennes underbara färg och mönstersinne!


aaaaaaaa

aaaaaaaaaaaaaaaa
Bilder från Röhsska Museets Katalog om Maud Fredin Fredholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar